Fietsen met je kindje? Dit moet je weten!

Wil jij er al fietsend er op uit met je kindje? Dat kun je al doen zodra je baby zelf kan zitten! Hierbij is het enorm belangrijk dat je dit op een veilige en comfortabele manier kunt doen. Maar kun je op je huidige fiets wel een kinderzitje bevestigen, en kun je hier wel veilig op fietsen met de kleine? Hiervoor moet je fiets voldoen aan een aantal eisen. Ben jij benieuwd welke eisen dit zijn en/of jouw fiets hieraan voldoet? Je leest het in dit blog! 

Veilig fietsen met je kind, hoe doe je dat?

Aan veel dames- en stadsfietsen kun je gelukkig wel een fietsstoeltje bevestigen. Toch zijn er een aantal andere belangrijke zaken om na te gaan, voordat je met jouw fiets op pad gaat met je kleintje. Om er zeker van te zijn dat jullie veilig en comfortabel samen op fietstochten kunnen gaan, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je fiets dikke banden heeft, maar ook dat je fiets goede remmen heeft. Ook moet je fiets een stuurslot hebben. Zit er daarnaast voldoende ruimte tussen het stuur en het zadel? En kun je, als je op je fiets zit, met beide voeten op de grond komen te staan? Heeft je fiets daarnaast een lage instap? Als je één of meer van deze vragen met ‘nee’ hebt moeten beantwoorden, dan doe je er goed aan om je te oriënteren op het aanschaffen van een moederfiets! 

Wat is een moederfiets?

Een mamafiets, ook wel moederfiets genoemd, is een fiets die specifiek gemaakt is om samen met je kind te kunnen fietsen. Dergelijke fietsen hebben extra ruimte voor een fietsstoeltje. Daarnaast hebben moederfietsen een wat lagere instap, een stuurslot en zijn ze veel sterker dan een damesfiets. Ga je een moederfiets kopen? Dan moet de fiets minimaal voldoen aan de volgende eisen:

  • De fiets moet een dubbele standaard hebben, zodat je je kind in het zitje kunt plaatsen, zonder dat je de fiets moet tegenhouden.

  • De fiets moet een stuurslot hebben. Zo blijft je fiets goed staan wanneer jij je kind in het kinderzitje aan het neerzetten bent. 

  • De fiets moet extra ruimte hebben tussen het stuur en het zadel. Zo voorkom je dat je tegen het kinderzitje aanschopt bij het fietsen.

  • De fiets moet versnellingen en goede remmen hebben. Wanneer je mamafiets meerdere versnellingen heeft, zul je een stuk prettiger kunnen fietsen met je kleintje. Daarnaast heb je een langere remweg met je kindje aan boord, dus is het van groot belang dat je remmen goed functioneren. 

 

Geef een antwoord