Schadeclaims na een aanrijding met een fietser: drie vragen

Dit weekend is de klok weer verzet. De wintertijd is weer in gegaan, en het is buiten gauw donker. Dat betekent ook dat je onderweg weer extra alert moet zijn. Door slecht weer, bladeren op de weg en kou kan het zo maar erg glad zijn op de weg. En wanneer het hard waait, kunt u als fietser zomaar de rijbaan op worden geblazen. Zorg daarom ten alle tijden dat je fiets in goede conditie is, met werkende remmen, en dat je goed zichtbaar bent op de weg.

Het stappenplan

Maar gevaar zit in een klein hoekje. Wanneer je als fietser aangereden wordt, heb je ook rechten. Je bent immers een kwetsbare verkeersdeelnemer. Maar dit proces is niet voor iedereen duidelijk.

Als je bent aangereden, is het belangrijk dat je meteen de alarmlijn belt om medische hulp in te schakelen. Daarnaast moet je bewijsmateriaal verzamelen. Indien mogelijk een ingevuld schadeformulier, maar denk ook aan gegevens van getuigen en omstanders. Als je je telefoon op zak hebt, is het raadzaam foto’s te maken van jouw letsel, de schade aan je spullen en de verkeerssituatie. Eenmaal thuis, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een letselschadebureau. En vervolgens houdt je een logboek bij van alle gebeurtenissen na het ongeluk. Als je alleen maar licht letsel hebt opgelopen kun je naar de huisarts gaan om een aantekening te laten maken in het medisch dossier van het ongeval.

Toch zijn er soms nog vragen. Daarom in deze blog, drie veelgestelde vragen over jouw rechten als fietser na een ongeval.

1. De dader is doorgereden na de aanrijding.

 Dit is een ernstig vergrijp. Ook al weet je niet wie de dader is, alsnog kun je een schadeclaim indienen. Dit doe je bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Om hier aanspraak op te maken, moet je wel aan twee voorwaarden voldoen. Er moet minstens één getuige zijn van de aanrijding. En je moet direct na het ongeluk aangifte te doen. Als je de dader niet gesproken hebt, maar wel zijn kenteken hebt kunnen opschrijven, dan kan je dit binnen veertien dagen doorgeven. Wanneer je door een andere fietser bent aangereden, dan kan je geen schadeclaim indienen bij dit fonds.

2. De grootte van de schadevergoeding

 De vergoeding die je als fietser krijgt hangt af van de oorzaak van het ongeval. Als de automobilist duidelijk de schuldige is en dit is aantoonbaar, krijg je al je schade vergoed. Als je deels zelf schuldig bent aan het ongeval, door bijvoorbeeld geen licht te hebben, krijg je alsnog minstens de helft van je schade vergoed. Zelfs wanneer jij zelf schuldig bent voor de aanrijding, heb je meestal ook recht op een vergoeding van minstens vijftig procent. Een uitzondering is wanneer er sprake is van overmacht, dan krijg je helemaal niks vergoed. Maar in de praktijk wordt dit bijna nooit toegekend.

3. Vormen van schade

Schade is een breed begrip, en je kunt denken aan veel soorten schaden. De meest voor de hand liggende vormen zijn schade door medische kosten en schade aan persoonlijke eigendommen. Maar ook misgelopen inkomsten, de reiskosten naar het ziekenhuis, smartengeld, vergoeding voor de opvang en hulp in het huishouden kunnen als schade worden aangediend.

Geef een reactie