Wat wil je later worden?

Als kind wordt ons al vroeg gevraagd wat we later willen worden. De antwoorden zijn dan voor de hand liggend. De één wil politieagent of brandweerman worden, de ander moeder of prinses. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt dezelfde vraag ons opnieuw gesteld. De antwoorden zijn met onszelf gegroeid en meer ontwikkeld; profvoetballer, dierenarts etc. Maar zodra we de keuze echt moeten maken aan het einde van onze tienerjaren zijn velen radeloos. Niet voor ieder beroep is een mainstream opleiding. In deze blog vertel ik je hoe je hiermee om kan gaan. Lees je mee?

Onbekende beroepen

Er zijn veel ‘onbekende’ beroepen. Dat zijn geen banen waarvan we niet van het bestaan afweten. Nee, het zijn de banen die we juist regelmatig tegenkomen maar waar we niet snel aandenken wanneer we voor de vraag: ‘wat wil je met je leven doen?’ worden gezet. Eén van die beroepen bijvoorbeeld is Rijinstructeur . Dit is een enorm leuk en divers beroep waar ook een heuse rijinstructeurs opleiding voor is. Maar omdat het niet in het standaard rijtje beroepen staat wanneer het bijvoorbeeld gaat om voertuigen besturen of werken op de weg, denken we er niet snel aan. En dat is zonde! Er zijn zoveel beroepen zoals rijinstructeur waarin je goed werk doet en veel plezier hebt. Geen dag is hetzelfde.

Mogelijkheid tot doorgroeien

Wanneer je voor een meer standaard opleiding kiest, moet je onthouden dat het vaak niet stopt na die opleiding. Je begint dan als het ware bij de basis. Er zijn maar weinig beroepen waar je na tien jaar werken nog steeds aan diezelfde basis staat. Binnen de meeste werkvelden kan je je ontwikkelen en bijleren. Zo begin je met de functie van het één en eindig je met een totaal andere functie. Misschien is die functie wel iets dat je nooit van tevoren had kunnen bedenken. Doorgroeien is heel belangrijk. We ontwikkelen ons op die manier als mens, via ons werk.

Veranderen kan altijd nog

En wanneer je nu voor de keuze van een beroep kiezen staat, bedenk dan dat je niet meteen vastzit ook al voelt dat soms wel zo. We weten natuurlijk niet hoe het leven loopt maar we hebben een hoop tijd. Je kan met veel plezier het ene ding tien jaar doen en dan toch uiteindelijk over willen stappen op iets anders. Geef jezelf die ruimte en doe goed onderzoek naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Geef een reactie